Ganes

Ohjaus: JP Siili

Lavastus:
Jukka Uusitalo, Tiina Tuovinen

Helsinki-filmin tuottama elokuva suomalaisesta rock-musiikin kulmakivestä, Hurriganesista. Elokuva kertoo Remun elämäntarinan köyhästä mustalaispojasta suosion huipulle, 1970-luvun puoliväliin. Syksyllä 2007 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Remua näyttelee 26-vuotias Eero Milonoff ja Albert Järvistä 24-vuotias Jussi Nikkilä. Cisse Häkkisen roolissa nähdään näyttelijä-muusikko Olavi Uusivirta ja Ile Kalliota näyttelee Timo Tikka.

Elokuvan suunnittelutyöt alkoivat syksyn lähestyessä v. 2006 Helsinki-filmissä. Aihe oli kiinnostava, joskin aistimme siinä myös vaaroja. Hurriganes merkitsi monille paljon ja tiesimme, ettei kaikkia faneja pystyisi miellyttämään. Bändiin liittyi paljon elossa olevia aikalausia ja aihe ei jättänyt ketään kylmäksi; jokaisella oli kokemukseen tai kuulopuheeseen perustuva tarina Hurriganesista tai vähintääkin Remusta. Päätimmekin keskittyä faktojen selvittämiseen, sillä kuvallista materiaalia Hurriganesin tärkeimmistä keikoista oli olemassa, ja bändistä oli kirjoitettu kirjoja ja tehty tutkielmia Albert Järvisen kitaransoitosta.

Ennakkosuunnittelun edetessä ja  ajankuvaa hahmottaessa ohjaajalla oli kunnianhimoinen ajatus näyttelijäbändin liveäänityksistä. Tämä tarkoitti rekvisiitan kannalta sitä, että kaikkien vahvistinlaitteiden ja soittimien tuli toimia. Albert Järvisellä oli pajon kitaroita, Remulla rumpuja ja Gissellä bassoja, joten käsikirjoitukseen pohjautuen poimimme tärkeimmät soittimet bändin elinkaarelta ja soittimien kohdalla teimme oman purun. Soittimien ja bändikamojen etsiminen vei paljon aikaa ja olisi ollut mahdotonta kuljettaa niitä keikkapaikoilta toiselle samalla, kun tiloja rakennettiin ja rekvisitoitiin. Joten päädyimme palkkaamaan musiikkkikohtauksia varten ammattitaitoiset roudarit ja keikkabussin. Elokuvan musiikkiosasto huolehti tämän jälkeen soittimien ja bändikamojen pystytyksestä.

Kuvauspaikkoja oli paljon ja jossain vaiheessa tuotantoa meillä oli pakettiautossa kaikenlaista tarvittavaa, sillä uudet keikkapaikat varmistuivat päivää ennen kuvauksia, eikä niiden lavastamiseen juurikaan jäänyt aikaa.Halusimme elokuvaan vahvaa ajankuvaa eri vuosikymmeniltä ja teetimme pienesineistöä mm. Remun asuntoon; muropaketteja, maitopurkkeja jne. Mielestämme pienet yksityiskohdat antavat suuren merkityksen uskottavuudelle. Taatusti jokainen 1970-luvulla muroja syönyt muistaa, millaisessa paketissa ne olivat. Ohjaaja halusi Hurriganesin esiintyvän autenttisissa paikoissa. Juhlasalit, tanssilavat ja seurantalot olivat paljolti muuttuneet 1970-luvun jälkeen ja niiden lavastamisessa keskityimme peittämään ilmastointiputkia, lattioita, ikkunoita ja ovia.

Elokuvaa varten valmistettiin Vr:n halliin Remun asunto, joka käsitti “tupakeittiön” ja makuuhuoneen. Asunnon huonekalut vuokrattiin Lavastamosta, antiikkiliikkeistä ja kirppareilta. Remun asunnon ulkokuvat tehtiin Porvoonkatu 37:ssä , jossa Remu oli nuoruudessaan asunut. Talo oli hyvin säilynyt ja pysynyt vuosikymmenten saatossa muuttumattomana. Talon kadunpuolella oli toiminut Siirtomaatavarakauppa, jonka ikkunanäkymä lavastettiin talon käytöstä poistettuun liikehuoneistoon.  Remun lapsuuden asunto, vanha junanvaunu lavastettiin Porvooseen käyttämättömän junaradan päähän. Vankilakohtauksia kuvattiin sekä Vr:llä että Keravan nuorisovankilassa. Katunäkymiä varten lavastimme mm. Radio- ja televisoliikkeen, poistimme nykyaikaisia liikennemerkkejä ja vaihdoimme niihin aikaan sopivat. Ravintolakohtauksia kuvattiin Ravintola Kirjassa, Kaarle XII:ssä ja Paasitornissa sekä niiden ympäristöissä.

2007ab      Ganes1