Mieletön elokuu

Ohjaus: Taru Mäkelä

Lavastus & rekvisiitta
Jukka Uusitalo & Tiina Tuovinen

Mieletön elokuu on pumpulin kepeä romanttinen komedia. Kesällä 1962 Helsingissä pidettiin suuri Maailman nuorison festivaali. Helsinkiin saapui tuolloin kaikkiaan 12 000 ulkomaista vierasta. Vieraiden joukossa oli paitsi niin itä- kuin länsiblokin agentteja, myös tavallisia nuoria. Festivaaleille saapuu esiintymään mm. tsekkiläinen jazz-trio. Trioon kuuluva Novat on ennen sotia käynyt Suomessa ja ihastui tuolloin nuoreen tekstiilityöläiseen Elsaan. Elsa on sittemmin vaurastunut ja omistaa pienen hattukaupan. Rakastavaiset kohtaavat uudelleen ja vanhat tunteet heräävät. Elsan kaupassa työskentelee myös tämän nuori sisarentytär Minni, johon Amorin nuolet niin ikään osuvat. Molempien rakkauksien tielle nousee esteitä, joista pienin ei ole suomen silloinen arkaluontoinen ulkopoliittinen asema.

Mieletön elokuu on musiikin täyttämä, pumpulin kepeä romanttinen komedia. Tapahtumien sijoittaminen kylmän sodan aikoihin antaa niille oman herkullisen lisämausteensa. Menneeseen sijoittamisen myötä elokuvassa päästään nauramaan aikakauden nyt ehkä kummallisina esiintyville piirteille. Tarinan romanttisten pääparien ohella tarinassa vilahtavat lisäksi niin neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin kuin tuleva murhamies Lee Harvey Oswald, jonka todellisuudessakin sanotaan aikoinaan käyneen Suomessa. Tämän kesäöiden heleässä valossa tapahtuvan elokuvan perusajatus on hurmaava. Lopputulos on kuitenkin enemmän sympaattinen kuin riemukas. Osa vitseistä ja huomioista kun jää hiukan puolitiehen. Välillä tulee tunne, että käsikirjoittaja Raija Talviolla on ollut runsauden pula, ja kokonaisuus on välillä vähän täyteen ahdetun tuntuinen. Elokuvan ilmiasussa on osin tavoiteltu vanhahtavaa, aikakaudelle ominaista muotoa, joka kenties tuntua vieraannuttavalta, mutta joka toisaalta sopii elokuvan maailmaan ja ilmapiiriin.

Tämän ilkikurisen komedian pääosissa nähdään komea näyttelijäjoukko. Mukana ovat harvemmin näin kepeissä rooleissa nähtävät Esko Salminen, ja Kati Outinen. Salminen on riemastuttava rakkauden ja deliriumin kourissa riutuvana poliisipäällikkönä. Kati Outista puolestaan on todella mukava nähdä näin puheliaassa ja irtonaisessa roolissa. Nuorempaa näyttelijäpolvea edustavat niin ikään hienoa työtä tekevät Laura Birn ja Elena Leeve.

Yle/Kulttuuri Esko Rautakorpi 4.10.2013.

__________________________

Mieletön elokuuu oli suomalais-norjalais-tsekkiläinen yhteistyöprojekti. Elsan asunnon ja hattukaupan sisäkuvat lavastettiin studioon Prahassa. Asunnon ulkokuvat kuvattiin Suomessa Vänrikki Stålin kadulla talossa, jonka alakertaan Elsan hattukaupan ikkunanäkymät lavastettiin. Prahassa kuvattiin juna-asema ja toimistoja. Suomessa Pikku-Robertinkadun entiselle poliisilaitokselle lavastettiin poliisilaitoksen toimistohuoneet. Poliisilaitoksen rekvisiittaa saatiin paljon Helsingin eri poliisilaitoksilta ja heidän arkistoistaan. Kesäkoti miljöineen lavastettiin Sipooseen, Maailman nuorisofestivaalien kulkueet Unioninkadulle ja festivaalitoimisto Kalliolan setlementtitaloon.  Tsekkibändin keikka kuvattiin Seurasaaereen rakennetulla lavalla ja Balderin salissa Helsingissä. Elokuvan lentokenttäkohtaukset kuvattiin Malmin kentällä.

Elokuvan visuaalista maailmaa kartoitettiin jälleen nojautumalla arkistomateriaaleihin. Helsingissä kävimme läpi esitteitä, julisteita ja festivaaleilla ollutta muuta graafista materiaalia. Festivaalit olivat suuret Suomen mittapuussa ja niiden järjestelyyn käytettiin vuosikausia. Elokuvaa varten meillä oli käytettävissä kuukausi, joten karsintaa materiaalissa piti tehdä paljon. Keskityimme löytämään yhtymäkohtia elokuvan kohtauksien ja todellisten festivaalitapahtumien välille. Missikisojen rekvisiitta pohjautuu todellisiin esikuviin, samoin Seurasaaren lavalla olleet koristeet. Suurempien materiaalien esikuvat löytyivät Vapriikista Tampereelta, josta saimme kuvia lipuista, festivaalikukista ja banderolleista, joiden pohjalta valmistettiin elokuvaa varten omat. Myös Lenin museon kanssa olimme yhteistyössä ja sieltä saimme mm. avaruusaiheisen näyttelyn materiaaleja käyttöömme.

elokuu