Jadesoturi

Ohjaus: AJ Annila

Lavastus:
Jukka Uusitalo, Tiina Tuovinen

Jadesoturi on tarina muinaisesta kiinalaisesta soturista Saintaista (Tommi Eronen), seppä Seng-Pun, sammon takojan pojasta. Sintai on saanut syntymässään tehtävän taistella demonia, Loviattaren viimeistä poikaa vastaan; demoni on ryöstänyt Sammon ja on tekemässä siitä porttia helvettiin. Sintai kuitenkin siirtää kohtalon hänelle määräämää tehtävää saadakseen uuden tilaisuuden rakastamansa naisen (Zhang Jingchu) kanssa. Tilaisuus aukeaa usean sielunkierron jälkeen kaukaisessa paikassa ja ajassa; nykyajan Suomessa.

Seppä Kai Pelkonen on rakentanut pajansa suolle, eristyksiin kaupungista, jossa aikoinaan asui rakkaansa (Krista Kosonen) kanssa. Kalevala-tutkija Olavi Berg (Markku Peltola) löytää muinaisen rautalippaan suohaudasta, joka johdattaa hänet Kain luokse. Lippaan kirjoituksen mukaan sen saa avata vain Seppä Ilmarisen poika, mutta vasta sitten, kun kaikki toivo on mennyt. Rakkaustarina, joka alkoi tuhansia vuosia sitten, syttyy uudestaan menneisyyden aukaistessa nykyajan arvoituksen. Jotta Kai voi saada rakkaansa takaisin, hänen on kohdattava kohtalonsa, jota hän on yrittänyt paeta elämästä toiseen.

Jadesoturi-elokuva oli kolmen vuoden prosessi. Lukemattomia palavereja, luonnoksia, reissaamista ja henkistä roikkumista epätietoisuudessa.  Päätökset kuvaupaikoista ja niiden sijainnista kestivät pitkään; Pohjois-Norjan vanhaan kuparikaivokseen suunniteltiin Kiinan kohtauksia ja ajatukset kuvauspaikoista poukkoilivat Virosta Villilän-studioihin Poriin ja Norjasta Kiinaan.

Kun ennakkosuunnittelu vihdoin käynnistyi, miljööt suunniteltiin taistelukohtauksia silmällä pitäen, sillä ne asettivat tiloille omat ehtonsa. Myös rekvisiitaa ryhdyttiin suunnittelemaan etsimällä Kalevalasta ja Kiinan kulttuurista yhtymäkohtia. Nettisivujen avulla kiinalaisten museoesinekokoelmia ja arkkitehtuuria tutkittiin. Lähes kaikissa kulttuureissa on samantyyppisiä koristeaiheita, joten yhteyttä kulttuurien samankaltaisuuteen ei tarvinnut keksimällä keksiä. Ihminen lienee pohjimmiltaan sama oli hän sitten Kiinasta tai Tohmajärveltä. Kalevalaa emme yrittäneet tulkita ja tehdä siitä omaa visiota elokuvaa varten. Luimme paljon kansatieteen kirjoja, tutkimme suomalaisugrilaisia hautalöytöjä ja karjalaisia kalliopiirroksia. Näistä tiedoista aloitimme Jadesoturihistorian suunnittelun, yhdistelemällä kuvioaiheita, keksimällä esineitä ja varmistamalla miljöiden toimivuutta.

250px-Jadewarrior